keskiviikko 2. joulukuuta 2015

Kaurainen pataleipä

Kumma juttu, että näin talven edetessä ja pimeän ajan keskellä tekee koko ajan mieli jotain hyvää, tuoretta ja lämmintä.

En ole pataleipää leiponutkaan varmaan vuoteen kunnes juuri äsken otin uunista kolmannen leivän viikon sisään! Herkullista!

Kaurainen pataleipä



Tarvitset:


1 tl kuivahiivaa
2 tl suolaa (käytän merisuolaa)
1 dl kaurajauhoja
1,5 dl kauraspelttiseosta (olen tehnyt itse sekoittamalla spelttihiutaleita ja kauraleseitä)
3 dl sämpyläjauhoja
2 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
3,5 dl lämmintä vettä

Kannellinen uunivuoka (halkaisija noin 20 cm)


Tee näin:


Sekoita ensin kuivat aineet kulhossa. Lisää vesi ja sekoita taikinaksi. Peitä kulho tuorekelmulla yön ajaksi (tai noin 8 tunniksi).

Lämmitä uuni 225C vuoka uunin sisällä. Kun uuni on lämmin, ota kuuma vuoka uunista ja pudota taikinapallo vuokaan. Voit halutessasi painella taikinaa hiukan vuokaan ja viiltää veitsellä pintaan kuvioita.

Paista leipää uunissa vuoassa kansi päällä ensin puoli tuntia. Ota kansi pois ja paista vielä 15 minuutta.

Mikäli maltat, laita leipä vielä hetkeksi leivinliinan sisään mehevöitymään. Itse myös säilytän leipää liinan sisällä, sillä se säilyttää leivän ihanan rapean kuoren hyvin.

 Leivän kuoren voi viiltää eri tavoilla. :)
(Katso kuvat alla.)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti